Home

My Special Tickers

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Angel and Memorial tickers Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Maternity tickers

Monday, September 24, 2012

Ulasan Set Berpantang NR

Assalammualaikum,


Rupa-rupanya ada juga kawan-kawan yang membaca dan bertanya tentang Set Berpantang yang Mel pening sangat nak pilih sebelum bersalin hari tu. Oleh itu, Mel nak bagi ulasan sikit berdasarkan pengalaman sendiri. Diingatkan bahawa ulasan ini adalah subjektif dan keserasian orang lain-lain. Jangan pula saman Mel kalau kalian ambil Set Berpantang NR tak seperti yang Mel ulaskan. Hehe

Pada mulanya, Mel memang nak berpantang berhabis-habisan (konon nak turunkan berat banyak). Tapi berpantang ada baby dengan tiada baby sangat berbeza (apa ntah ayat ni, memang lah banyak beza) *tepuk dahi*

Kalau BabyAreef sedu sikit, Mel dah gelabah. Bila dia muntah susu, lagi la gelabah. I was not really myself at the beginning of BabyAreef's life. Losing his older brother really took a toll on me! Memang sentiasa ketakutan. Honest! Mel nak buat pengakuan, mula-mula tu, Mel memang dah mula rasa depression, takut betul kalau meroyan. Nasib baik ada sokongan orang-orang di sekeliling. Terima kasih ya Hubby, Mami dan Kak Saloma (my confinement lady). 

BabyAreef pula kena jaundice yang tidaklah begitu tinggi. Seminggu selepas kelahiran dia, bacaan jaundice ialah 13. Pead cakap, kalau 14 kena admit duduk bawah lampu. Bukan main lagi kami usaha untuk rendahkan bacaan jaundice. Kira-kira selepas check-up 3 minggu, BabyAreef bebas daripada jaundice. 

Oleh itu, Mel tinggal atau skip makan Set Berpantang NR sebelum 3 minggu tu. Selepas tu, baru Mel ambil. Secara kesimpulannya (sila rujuk post ini - Dah Buat Keputusan Set Berpantang);

Phytonatal - Ambil 3 biji sebelum sarapan. Memang terbaik untuk lawaskan perut. Tak payah nak teran-teran lagi kalau nak yakyak. Hahaha. Jadi perut rasa selesa ;)

Air Herbanika - Rasanya OK, mild compared to 'ubat kampung'. Minum air ni, kuat kencing la pula. Memang balik-balik betulkan bengkung. Sangat bagus untuk hilangkan water retention sebab masa kita mengandung kan, kita gemuk air. 

Minyak Herbanika - Baunya memang menyegarkan, tapi Mel harapkan yang minyak ni panas, tetapi tak berapa panas la. Jadi my confinement lady campurkan dengan Minyak Mustajab, kasi kaw sikit bila berurut. 

Barut - Barut NR OK, ada juga rasa panas-panas bila guna tapi Mel tak habiskan. Tak gemar la benda-benda yang kotor ni. At the end, guna Minyak Mustajab je.

Barra Gel - Yang ini best, segar je kalau cuci di bahagian *itu*. Tapi Mel guna bila dah sembuh luka la. 

Phytox - Mel belum makan lagi, bila ntah nak makannya. Selalu lupa. *Sila babab Mel yang pelupa ni!*

Minyak Berubat Herba - Ada juga guna untuk urut juga. Tak apply kat baby pun, sebab takut kulit dia sensitif. 

Nu3Med - Ada makan, hmm, ntahla sama ada ada beza tak. Makan sebab dah beli, lagipun ramuan nya memang benda yang bagus dimakan orang berpantang.

Minyak Bayi Amway - Best juga tapi at the end, kita orang beli Minyak Yuyi. BabyAreef lebih selesa dan serasi dengan Minyak Yuyi. Jarang sangat kembung perut.

Untuk makluman, Mel tak bergantung dengan Set Berpantang NR ni bukan apa, Mel bersalin di Hospital Swasta, mereka bagi pain killer, antibiotik, ubat untuk lawas, ubat cuci luka, jadi Mel ambil keputusan nak habiskan ubat Hospital dulu. Dalam masa yang sama, Mel ambil Set Berpantang Shaklee, dengan harapan susu yang dihasilkan berkualiti.

Mesti tertanya-tanya sama ada Mel banyak hilang berat? Tak sangat pun, kembali ke berat sebelum mengandung BabyAreef tetapi berat ni bukan berat dan saiz yang Mel selesa. Masih sangat debab sebab sepatutnya Mel hilangkan 15kg lagi untuk muat kebanyakkan baju kerja (berat sebelum mengandungkan Baby Angel Aqeel, adakah mungkin tercapai?). Tapi, Mel tak salahkan Set Berpantang NR ni, sebab Mel sendiri yang tak disiplin. Mel takut nak makan sangat sebab takut yakyak selalu sangat. Takut nak tinggalkan BabyAreef seorang diri. 

Tapi, kalau kalian betul-betul amalkan Set Berpantang NR ini, memang tidak mustahil untuk capai berat yang diingini sebab memang lawas. Badan rasa ringan je. Hmm, nak abiskan la apa yang tinggal, mana tau boleh turunkan berat sikit. 

Tapi kan, keutamaan Mel sekarang ialah menghasilkan susu ibu yang cukup untuk BabyAreef. Pasal diet tolak ke tepi, nanti kurang makan, susu merundum (dahla susu memang tak meriah), Mel juga yang stress nanti. Mengenai usaha Mel fully breastfeed, akan diceritakan di post yang lain ya.

Apa-apa pun, moga ulasan ini boleh la bantu sikit kalian kalau tengah pening-pening fikir nak guna tak Set Berpantang NR ni. Selamat mencuba!


MamaAqeel & Areef bila agaknya berpantang lagi? (Ntah apa-apa, baby baru masuk 3 bulan dah fikir nak baby lagi, huahauhua)

2 comments:

  1. Ermmm...bagus gak bila Mel tulis camni...Min pun ingat nak try la jgk set NR bila masanya tiba nanti...

    ReplyDelete
  2. bile nk buat review utk rumble tuff ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...