Home

My Special Tickers

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Angel and Memorial tickers Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Maternity tickers

Friday, April 22, 2011

Bila Kepiluan Melanda

Assalammualaikum,


Dah dua hari Mel rasa sangat hiba dan pilu. Bangun pagi tadi kembang juga mata. Dalam seminggu ni kembali berkerja Mel rasa okay je. Balik kerja, tunggu Maghrib terus pergi ke gym dengan Hubby. Balik penat, terus tidur. Itu rutin untuk 4 hari lepas. Jadi rasa sibuk, tak sempat nak fikir sangat.

Tapi..

Semalam staff Mel datang minta luluskan cuti. Dia mohon cuti hari Selasa nanti. Hari ini (Jumaat), cuti Good Friday. Staff Mel ini ada relation juga dengan Hubby Mel. Kira Mak dia dan Mak Mertua Mel rapat la.

Me: Nak minta cuti bila?

Staff: Hari Selasa minggu depan.

Me: Kenapa tak alang-alang ambil cuti hari Isnin, dapat hujung minggu panjang.

Staff: Errr, nak bawa bini pergi klinik. (Macam nak tak nak jawab)

**Terus Mel tahu yang mesti isteri dia berisi. Mereka kahwin awal lagi dari kami, dan Mak Staff ni selalu cerita kat Mak Mertua Mel yang Isteri Staff ni tak berisi lagi, tak macam kami berdua.**

Me: Oo..wife berisi ka?

Staff: (Dengan muka tak best) Aah, dah dekat 2 bulan.

Me: Tahniah ye, cakap ngan isteri tahniah juga.

Tapi selepas itu, datang sedih yang tak terhingga datang. Nasib baik dia datang mohon cuti dah dekat waktu nak balik kerja. Mel sedih sebab Staff Mel macam rasa bersalah nak terus terang yang isteri dia mengandung. Padahal kami saling mengenali. Atau sebenarnya Mel rasa cemburu sangat sebab isteri dia mengandung. Sepatutnya kami ada baby juga. Tapi itu pemikiran orang yang tak bersyukur dan redha dengan ketentuan-Nya.

Mel banyak termenung petang tu. Balik rumah, Hubby tengok Facebook dan beritahu yang salah seorang kawan dia baru jadi Ayah. Macam kena tamparan, sebab masa sedih ni dengar lagi pasal newborn baby. Tak pasal-pasal banjir. Terus Hubby ajak solat Asar dan baca Surah Yassin selepas tu. Masa tu masih tak berenti lagi banjir.

The next day..

Pagi tadi dalam kereta, keluar pula lagu Terlalu Istimewa nyanyian Adibah Noor. Aduh, lirik lagu dia sangat meruntum jiwa.

"Terkilan rasa jiwa, ingin ku lihat mu dewasa, apa daya, Tuhan lebih menyayangimu"

Banjir lagi..

Rasanya perasaan sedih ini memang akan melanda sekali sekala. Mel kan manusia biasa, seorang wanita, seorang ibu tanpa anak nya disisi. Please don't blame me for being sad once in a while. This pain is unbearable. How can you heal from this? Apa yang Mel boleh buat, terus bersabar dan terus redha.

I am a mother. I am Abang Aqeel's Mama. Only the difference is, he is now in a better place. He's too beautiful for the world. And Allah loves him more.


MamaAqeel yang congek!

Monday, April 18, 2011

1st Day At Work After Longgg Holiday

Assalammualaikum,


Hari ini Mel kembali bertugas. Rasa macam budak yang nak masuk sekolah hari pertama. Rasa nervous pun ada, rasa malas pun ada, rasa tak sabar nak kerja balik pun ada. Yang Mel paling tak suka nak tempuhi ialah perbualan pertama daripada kakitangan / kawan-kawan sekerja. Tapi setakat setengah hari ini, semua orang tanya Mel apa khabar instead of talking about my baby. So far so good.

Pagi tadi masuk-masuk kerja je terus masuk meeting. Aduh, akibatnya melopong juga la, dahla kena ambil minit mesyuarat. Staff Mel tak sabar-sabar nak serahkan tugas ambil minit mesyuarat tu. Tapi bagus juga, masuk meeting tu, tak payah nak sibuk-sibuk lapor diri kat bos-bos yang Mel dah kembali bertugas. Banyak betul benda baru padahal baru 2 bulan bercuti.



Ambil minit adalah tugas yang paling Mel tak gemar ;P


And paling untung sekali, Mel masuk kerja selepas Pilihanraya Negeri Sarawak! Kalau tak menangis juga buat kerja kot. Mesti busy dan pening kepala.

Selepas meeting tadi, seorang rakan sekerja Mel datang berjumpa sebab dan bincang pasal kerja dan bertanya khabar Mel. Dia bercerita yang ada pasangan staff kami di satu daerah di Sarawak ni kehilangan baby mereka. Disebabkan lemas ketika bersalin. Mel paling tak suka cerita mengenai kematian newborn baby ok! Innalillah wa innalillahirajiun. Takziah kepada pasangan tersebut. I really know how it feels.

...Dan, ramai rakan sekerja bertanya mengenai pengalaman Mel kehilangan baby angel Aqeel. What happened? Mel kuatkan diri bercerita dengan muka yang sangat GAGAH! Banyak kali rasa nak menangis, tapi dapat tahan. Mata setakat bergenang sahaja. Cepat-cepat Mel atau rakan tukar topik.

Anyway, tengah hari tadi En. Hubby call tanya how's my first day at work and ajak keluar makan. Yay! Sangat happy sebab memang tersangat lapar pun. Tak sempat nak breakfast sebab lambat pergi kerja pagi tadi (hari pertama la katakan, tak sempat adjust masa lagi), masa meeting tadi pun makan kuih karipap dan teh susu je. Tak payah nak fikir lunch kat mana hari ini. Hari ini Mel lunch nasi dagang. Nyums! Alhamdullilah. Thanks Abang Sayang~

Petang, ada meeting seksyen pula. Macam-macam event, perkara, benda-benda urgent pula nak kena buat dalam masa terdekat. Haih~ Tak menyempat nak duduk sekejap dan adjust balik mood bekerja. Go Go Go!

Setakat ini sahaja laporan setengah hari bekerja pada hari ini. Petang nanti selepas kerja cadangnya nak join gym dengan En. Hubby. Kami sama-sama terlebih chubby sekarang ni.Harap-harap dapat kekalkan semangat nak bersenam dan hidup secara sihat! Hahaha. All the best myself!

Mama yang sangat sayang dengan Aqeel = MamaAqeel ;)

Friday, April 15, 2011

Semangat Nak Bersenam?

Assalammualaikum,


Mel sekarang nak mulakan azam baru, nak cuba turunkan sikit berat badan sebab semasa mengandung dulu naik sampai 15kg! Sekarang baru turun 9kg je. Lagi 6kg masih kat badan ni. Sedih je tengok baju-baju, seluar dan pakaian-pakaian yang dah tak berapa muat (tak berapa konon, memang tak muat dah.) Even cincin kahwin pun tak muat pakai ok! Sedih nya!

Tengok! Sampai situ je boleh pakai cincin. Perasan tak jari manis tu macam dah nak biru sebab darah tak jalan ;((

Oleh yang demikian, mari kita mulakan azam baru untuk bersenam dan jaga permakanan. Kena bergerak cergas. Kalau masa Mel berkursus 7 bulan dulu, selalu jogging dengan kawan-kawan. I actually enjoy jogging/running, tapi kalau dah ada stamina la. Mula-mula nak start ni memang susah. Chaiyok-chaiyok myself!

Petang tadi pergi ke The Spring, nak cari kasut sukan baru. Nak bakar semangat. Lagipun kasut sukan yang elok sangat penting kalau tak nak sakit kaki semasa bersenam. Dan jodoh kasut sukan untuk tahun ini adalah kasut seperti di dalam gambar di bawah. Nasib baik ada diskaun ;)
Mel harap yang semangat untuk bersenam tak hangat-hangat tahi ayam. Sebab, kalau boleh nak turunkan berat sebelum cuba mengandung balik. Tak nak la nanti tersangat 'sihat' the second time around. InsyaAllah, yang penting mesti berusaha kan?


MamaAqeel sayang sangat dengan Aqeel

Wednesday, April 13, 2011

Mama Rindu

Assalammualaikum..


Hari ini genap 2 bulan baby Aqeel pergi meninggalkan kami. Meninggalkan Mama & Papa nya. His heartbeat just suddenly stops. Without any warnings. And that is the single most devastating thing in my life so far.

However, do not worry friends and family as I am able to accept the fact. I am rather happy with my life right now. Syukur kepada Allah kerana Mel mempunyai pasangan dan keluarga yang sangat memahami dan menyayangi serta ramai rakan-rakan yang sentiasa memberi sokongan.

Hari Isnin depan Mel akan mula bekerja seperti biasa. Back to the normal routine, but NOT that normal anymore. I am certainly not the same person as before. But I know that things are getting better. The heartache is not as painful as 2 months ago. I am grateful of that.

Tapi kadang kala rasa rindu kepada baby angel sangat kuat. Seperti sekarang ni. Rindu sangat dengan Aqeel. I hope days like this is only once or twice permonth. I can tolorate that. Kalau pergi ke 'banglo' Aqeel pun tak boleh lama sangat. Nanti banjir pula bandaraya Kuching. Hehehe.

Apa-apa pun, hidup mesti terus! Sekarang Mel plan nak cuba kurangkan berat badan. Nak kembali sihat. Tiap-tiap malam Mel akan telan multivitamin with asid folik. Just in case kan?


MamaAqeel

Tuesday, April 5, 2011

Babysteps To Live Without My Baby

Assalammualaikum,


What an ironic title for my post. But that is exactly how I try to move on with my life. I am living my life day by day, not by weeks or months. I'm taking everything slow and don't dare to plan so much ahead into the future. This experience have somehow ruin the optimistic me. I am not confident for the future anymore. Thus, I believe everything is at hands of God.

Another 2 weeks I will start working. I hate the feeling that I will face a lot of 'sad' eyes looking back at me. All the condolence wishes that I will receive. All the words that may provoke my sadness. Or maybe someone who doesn't know that I loss my baby and start asking me about him. But all of this will soon fade away after a few days, weeks or months.

I MUST STAY POSITIVE.

The thing that keep me sane is knowing that this is all Allah's plan for me and my husband. Perhaps there is something better awaits for us. Maybe this experience is meant to teach us something. To be a better person. Thankful and grateful of the good things in life. But one thing I know for sure, Allah work in mysterious ways. I really hope that there are rainbows after the rain.


I really hope for rainbow after this rain. Rainbow baby maybe?

The ring that I always wear, engraved AQEEL inside ;)


MamaAqeel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...