Home

My Special Tickers

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Angel and Memorial tickers Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Maternity tickers

Saturday, December 31, 2011

2011: What A Year!

Assalammualaikum,


Tak sangka ya, hari ini merupakan hari terakhir dalam tahun 2011. Tahun yang paling MENCABAR bagi Mel.

Kegembiraan menyambut anak sulung kami bertukar menjadi kedukaan dan akhirnya menjadi keredhaan. Mama redha dan bersyukur Aqeel, kamu hidup di dalam rahim Mama untuk 39 minggu. Walaupun kita tidak bersua, namun Mama harap kita dapat berjumpa di 'sana'. Berbahagia lah wahai anakku, because you are too beautiful for this world.

There are so many tears shed for you Aqeel.

Kehilangan baby Aqeel menjadi episod terbesar dalam tahun ini. Mel kadang-kadang tak percaya yang Mel dah pernah bersalin, berpantang, dan mengalami semua ini tanpa anak kecil di sisi. Mana tak nya, Mel dan suami jadi macam new-weds balik.

I'm so glad having him as my soulmate and my love

Pada tahun ini juga, syarikat Hubby or our company? Hahaha menumpang sekali, telah berpindah ke lokasi baru. Alhamdullilah setakat ini business semakin baik. Umur LOKASI BARU company Freeway Design dengan baby Aqeel sama, sebab company tersebut berpindah pada bulan Februari 2011.

Bagi warga di Kuching, kalau nak kad kahwin yang cantik, unik dan bersesuaian dengan bajet anda, sila la ke Freeway Design, Kuching ya. Mesti tidak menyesal dan berbaloi-baloi. (Digital printing pun ada!)

Satu lagi pencapaian pada tahun ini ialah Mel dan suami berjaya membeli rumah pertama kami. Alhamdullilah. Ingatkan loan tak lepas, saja cuba submit ke bank tapi syukur dapat approval. InsyaAllah akan siap dalam bulan April atau Mei tahun 2012.


Hubby cakap dah 70%, dia dah tak benarkan Mel visit sebab tempat baru kan, tak baik untuk orang mengandung ;P

Dan Alhamdullilah, selepas 9 bulan menanti dan satu keguguran, Mel dan suami digembirakan dengan berita baik. Allah telah kurniakan Mel mengandung lagi dan sekarang Mel dah lepas 1st trimester. Syukur alhamdullilah, segala puji bagi Allah yang Maha Esa, Sekarang dengan adanya Dedek-Dedek bersama, Mel dah kurang menangis. Mungkin inilah sinar harapan yang akan menerangi hidup kami pada 2012 ini.


Our Rainbow Baby~ Dah 12 weeks plus


Mel tak nak sebut Selamat Tahun Baru, sebab tahun baru bagi kita umat Islam ialah pada Awal Muharam. Apa-apa pun, harap selama 6 bulan lagi Dedek-Dedek selamat dan selesa di dalam rahim Mama. Amin..

MamaAqeel tulis post ini daripada tahun lepas lagi. Hehe

Tuesday, December 27, 2011

MamaAqeel Selsema :(

Assalammualaikum,


Mel sekarang ni on sick leave. Padahal cuti dah panjang kan, 3 hari cuti Xmas dan hujung minggu. Weekend lepas bandaraya Kuching hujan tak berhenti. Kami dah takut mana tau banjir. Alhamdullilah, sistem perparitan perumahan ni dah diperbaiki. Kalau tahun-tahun lepas, mesti banjir masuk rumah.

Nak dijadikan cerita, Mel dah tak sedap badan mulai hari Ahad, tapi semalam selsema makin menjadi-jadi. Malam tadi tak dapat nak tidur nyenyak sangat sebab hidung dua-dua tersumbat. Macam mana tu? Huhuhu


Image: www.google.com

Mel sangat risau kalau demam atau selsema, kan sekarang tengah pregnantkan Dedek-Dedek. Harap Dedek-Dedek tetap selesa dalam rahim Mama ye.

Mel berusaha makan banyak-banyak buah oren sebab nak dapatkan Vitamin C. Makan supplement Vitamin C, pastu minum air suam banyak-banyak. Tak kisahlah kalau kena pergi tandas banyak-banyak kali. Semua ini pesanan kawan Mel, seorang doktor. Dia cakap kalau boleh tingkatkan imunisasi dulu, baru makan ubat.

Tapi pagi ini tadi, bila nak bangun, kepala berat semacam. Daripada selsema, badan Mel panas. Cakap kat Hubby nak pergi jumpa doktor. Doktor cakap, amalkan minum madu untuk legakan batuk dan demam. Dia bagi ubat selsema dan demam, makan jika perlu je dia cakap. Mel sampai rumah pun tenung je ubat-ubat tu. Cuba cara natural dulu la kan? Jom minum bergelen-gelen air! Hehehe

Tak ada isi kan post Mel kali ni? Saja jer nak membebel.


Hidung MamaAqeel masih tersumbat! Wuuu~

Monday, December 26, 2011

Perjuangan Seorang Ibu

Assalammualaikum,


Beberapa hari ini Mel memang sedih sangat. Ada seorang fellow PTD, kawan kepada kawan Mel, iaitu senior Mel, telah meninggal dunia selepas komplikasi selepas bersalin. Tentang details about what happened, Mel tak tahu. Ada baca daripada blog rakan-rakan arwah, tapi tak payah la Mel mengulas di sini.

Apa yang Mel tahu, semestinya ibu itu dijanjikan syurga kerana mati syahid ketika melahirkan anaknya. Mel doakan yang baby yang dilahirkan pun di dalam keadaan yang sihat sebab rakan Mel memberitahu yang baby tersebut di dalam keadaan 50-50. Ya Allah, besarnya dugaan yang kau berikan kepada keluarga itu.

Mel dah tak tau nak tulis apa. Betul-betul sedih, sebab terkenang kisah kehilangan Aqeel. Tapi ada orang lain yang lebih besar dugaan mereka. Ya Allah, kau berikan syurga kepada ibu yang mempertarungkan nyawa melahirkan anaknya dan kau selamatkan anaknya itu, supaya dapat menjadi bukti cinta, amanat kepada ayahnya. AMIN~


MamaAqeel sedih sangat (T_T)

Saturday, December 17, 2011

Now I Love Saturdays

Assalammualaikum,


Sekarang Mel sangat nanti-nantikan setiap hari Sabtu, sebab Dedek-Dedek will be older 1 week genap hari Sabtu. Sekarang Dedek-Dedek dah 10 weeks. Another 2 weeks to end my first trimester. 

Mel sekarang decide just enjoy the moment. Tak nak fikir ke hadapan sangat. Sentiasa berdoa dan berharap Mel dan baby kedua-duanya di keadaan yang baik dan baby akhirnya dilahirkan living and kicking, AMIN.

Mel juga sangat berharap semua kawan-kawan yang sedang TTC will join the club very-very soon. Mudahan masin mulut Mel ni kan?


MamaAqeel kat ofis ni, busy dengan SBPA. Huu~

Saturday, December 10, 2011

Alhamdullilah

Assalammualaikum,


Mel baru dapat Internet connection dan laptop untuk update blog. Rinduuu nya nak update all the time macam dulu, tapi sekarang ni amat-amat sibuk dengan tuntutan kerja.

Mel sebenarnya nap share sesuatu bersama-sama rakan blog yang lain tentang sesuatu.

Agaknya, kalau mana-mana yang ikut perkembangan (ada ke yang follow..hehe) blog Mel yang selalunya menceritakan tentang perjalanan TTC Mel, mesti hairan kenapa tak ada update lagi sampai sekarang.

Ini adalah disebabkan..

sebab..

Kan Mel ni sukaaa sangat nak main dengan UPT. Belum missed period pun suka nak pee on the stick. Haritu, esoknya sepatutnya missed period..


I cannot believe my eyes tapi perkataan pertama Mel ialah, alhamdullilah! Tapi sebab Mel ada pengalaman kurang bank beberapa bulan lepas, Mel nak kena cuba dengan UPT Clear Blue (sebab masih terkejut dan kurang percaya). Dulu masa Mel keguguran, line biru kat UPT Clear Blue sangat kurang jelas dan kabur.

Tapi..

Syukur sangat sebab line biru tu terang macam UPT dengan baby angel Aqeel dulu. Harap-harap kali ini Mel dan suami berkesempatan menimang cahaya mata yang satu ini.

Mel hanya berani post mengenai ini selepas check dengan Doktor Pakar dan tengok sendiri yang baby ada heartbeat. Alhamdullilah, setakat ini semuanya OK. Rakan-rakan semua doakan ya.

Mel dan suami beri nama panggilan Dedek-Dedek kepada baby ini, sebab Hubby cakap mana tau dapat twins. Hahaha. Tapi haritu scan memang seorang saja. Satu pun cukup buat hati ini terang dengan harapan lagi.

Mel sentiasa doakan rakan-rakan lain yang tengah berusaha menimang cahaya mata untuk dipercepatkan rezeki oleh Allah s.w.t. Itu memang doa Mel selalu. Sebab Mel sangat yakin yang Mama-Mama Angels lain doakan Mel juga. Terima kasih ya!

Ada masa lagi nanti, Mel nak update kisah lucu Mel register Buku Pink. Menangis tak berhenti-henti kat klinik! Huuuu~

MamaAqeel heppi!

Sunday, December 4, 2011

My Sunday Gets Better

Assalammualaikum,

Wahh..dah bersawang blog Mel ni lama tak update. Maaf ya kalau ada mana-mana kawan blog cari Mel. Hari ini Mel bosan sikit sebab Hubby ke Sibu-Bintulu-Miri. Selalunya hari Ahad mesti Mel jalan-jalan dengan Hubby.

Tapi tadi Min call. Hihihi. Best pula borak-borak dengan Min. My day gets better la.

Esok adalah hari penting untuk Mel. Dah janji dengan Min tadi untuk update sesuatu kat blog selepas tu. Sekarang ni Mel update pun guna hp. Susah la nak menaip. Kabel TM kat area Mel ni kena curi. Dah seminggu dah tak ada Internwt kat rumah. Nak update blog di ofis, kena blok pula.


Tungguuu yaaaa!

MamaAqeel kena happy-happy selalu!

Monday, November 14, 2011

Memories of January 2011

Assalammualaikum,


It's raining heavily outside. The weather is cold and Hubby is at office doing some overtime. End of the year is always super busy for him and the rest of the company. I'm not trying to connect the weather with my feelings, but YES I'm kinda moody these days.

Anyway, I would like to share my "NOTE" in Facebook on January 2011. This is an honest writing when I was 37 weeks pregnant with baby angel Aqeel. Very hopeful, very happy, very excited indeed. The purpose I'm sharing it here in my blog is to revisit the moment and I really hope me and my husband will be in the same situation again, but with a happier ending. Bringing home a healthy and lively baby home. AMIN


2011: New adventures awaits

Wow, it's been a while since my last post. Nearly 1 year. 2010 has been a great year for me. My wedding, my pregnancy, my married life and my worklife..alhamdullilah, nothing much to complaint and I am very grateful of all blessing given by Allah for me, my family and my friends.


To update everyone, I am now 37 weeks pregnant. I have two Estimated Due Date; 18/2/2011 and according to scan my EDD is on 14/2/2011. I am actually very excited and anxious in the same time. I am always tired nowadays, since my bump is quite BIG! But I'm enjoying every moment with my pregnancy and my lil child in my tummy. Eyyy, can't wait to meet my baby!


Anyway, today I am on leave since I was having mild cramps when I woke up this morning, and my Hubby got a fever since last night and needs a lot of rest. I decided to stay home with him and this morning we when to Gribbles to get him a thorough medical check up. The result will be out on Saturday morning, hopefull there's nothing serious. But according to my Hubby, most probably it's pembawaan budak. Hehehehe. He's been like this a few times during my pregnancy, while myself did not catch any flu or fever. Alhamdullah ya Allah for that. Sian my hubby, luckily he's ok after a good power nap ;)


Back to my pregnancy, I've been reading a lot of posts/blogs/notes about other women's giving birth/labor experiences, especially those who gave birth in Sarawak General Hospital. I hope my experience there later on will be a good one without any mishaps and such. I work in the health sector, I really hope they treat me quite ok. As long as I'm healthy and my baby is healthy, I won't complaint much.


As for now, I am wondering how contractions feels like? I'm afraid that I missed the early signs and may danger my baby. Over-reacting-thinking-mum-soon-to-be right?


I hope everything will turn alright. Please pray for me and my baby everyone and hopefully my journey will be blessed by Allah, insyaAllah.


not my tummy ;P


-END-



Never in a moment that I would expect what happened to me (I guess no one does!) will ever happen, but it happened and I need to deal with it. Again I reminded myself, it's all in Allah planning maybe for something even better. There is no use for me to think of the WHAT IFs, because all of the thinking (even until I crack my head up) will not change the fact that baby Aqeel is no longer with us.


I hope this post can be some kind of closure of my grief for my firstborn. Not that I am saying that I will not remember Abang Aqeel bin Abang Adha, but I really need to move on. My grief is not making any good for myself. I cannot be this moody and self-pity all the time. Ya Allah, please bestow me great emotional strength, patience and endurance during this phase of my life. And Ya Allah, please don't forget other fellow Mama of Angels for rainbows after the heavy rain. AMIN YARABBAL ALAMIN.



MamaAqeel kuat emo la sikalang!


Thursday, November 10, 2011

Terkenangkan Si Dia

Assalammualaikum,


Mel sekarang moody sangat. Rasa hiba dan sayu sangat hari ni. Teringatkan anak Mama yang seorang tu. Akibatnya I cry myself to sleep (nap) waktu lunch hour tadi. Lepas bangun, cepat-cepat solat. Tak perasan menangis tadi sampai basah tudung. Nak buat macam mana Aqeel, Mama kamu ni crybaby sangat!

Sekarang ni Mel nak kena gagahkan diri kat ofis. Mendung sangat hati ni. Kita sama-sama doa tahun hadapan ada pelangi buat Mel (dan kawan-kawan yang mengharapkan baby sihat) pada tahun hadapan! Mel nak update sesuatu esok, tapi kena tunggu confirmation dulu. 

Haa, macam ni la muka crybaby :P


MamaAqeel always misses her firstborn!

Sunday, November 6, 2011

Cuti Cuti Singapura

Assalammualaikum,


Mel nak update mengenai percutian Mel dan suami hari tu. Best jalan-jalan, tak fikir pasal kerja atau masalah dunia. Yang best nya, handphone Mel lupa nak set roaming. Jadi, tak ada siapa-siapa orang ofis dapat call! Hehehe

Hari pertama kami jalan-jalan di Bugis Street. Hubby ajak pergi tengok gadjet-gadjet kat satu tempat ni. Alaa Mel dah tak ingat nama dia. Tempat tu macam Low Yat lebih kurang. Hubby sikit lagi nak beli Macbook Pro kat situ, tapi yang 2nd la.

Kat belakang tu Bugis Street

Malam tu, kami pergi jalan-jalan kat Orchard Road. Tak banyak pula ambil gambar kat situ. Banyak betul shopping kompleks kat situ. Duit je tak banyak nak shopping-shopping. Sampai sakit kaki jalan kat situ. Mel sebenarnya teringin sangat nak makan Katong Laksa yang halal, sebab lalu kedai Cina jual laksa tu nampak sedappp je. Lagipun Mel google, must eat food adalah Katong Laksa Singapura. Tapi kami masuk semua foodcourt kat Orchard Road tapi semua meragukan. Huuu~

The only photo of me at Orchard Road

The next day, we went to Universal Studio Singapore! Best sangat ok! Mel rasa macam budak-budak balik. Super uber excited naik rides kat situ. Kalau siapa-siapa yang pergi situ, dan rasa macam tak sempat nak pergi semua, make sure, I repeat, make sure pergi yang berikut:

1) Revenge of the Mummy - Roller coaster ride yang sangat superb!
2) Shrek 4D Adventure - Memang lucu dan exciting
3) Waterworld - Macam tengok filem live depan mata. Beware, u may end up wet!
4) Madagascar - A Crate Adventure - Yang ni, kalau ada budak-budak, mesti dorang sangat suka!
5) Light, Camera, Action! - Kita akan alami special effect dalam movies tu. Best! Kalau dapat, pergi la kat barisan paling depan, mesti lagi syok!
6) Battle Star Gallactica (Humans) - Yang ini macam roller coaster kat Genting tu, tapi menakutkan la roller coaster tu! *Mel tak naik, Hubby je naik.
7) Battle Star Gallactica (Cyclone) - Kalau yang Humans tu dasyat, Cyclone lagi la scary! Instead of kita duduk macam biasa, kita duduk tergantung. *Mel tak naik, Hubby je naik.

Gambar-gambar pilihan kat USS ;)






Bab makanan, Mel dah siap-siap search kat mana yang halal. Tapi sebab kenyang minum air, kitaorang tak makan pun kat USS. Jadi lepas dah puas main kat USS, kami keluar makan dekat Vivo City. And you know what, ada foodcourt halal dan ada Singapore Laksa! Yay!


Sedap tau! Tapi tak tahu pula kalau sebenarnya ada lagi yang lagi sedap ;P (sebab teringin lebih je)

Lepas kat Sentosa Island tu, kami sambung jalan-jalan kat Arab Street. Nak carik kain untuk Mami sebab dia pesan. Mata Mel naik rambang tengok kain cantik-cantik!

Mel cakap kat suami, boleh tak kita kahwin lagi? Cantik-cantik sangat!

Kat situ ada Masjid Sultan, Abg cakap kat sini kawasan Melayu. Ni area Arab Street.

Malam itu pula, kami sambung shopping kat Bugis Market. Nak belikan the boys (4 adik lelaki Mel dan Anum) t-shirt Singapore. 31 Oktober birthday Abang Sayang, jadi Mel pick a very nice Thailand restaurant untuk dinner. Food dia nyums, tapi lagi sedap Amarin Midvalley kot ;)

Nasib baik ada waitress baik hati ambilkan gambar kitaorang ;) Happy birthday Abang Sayang! Semoga jodoh kita kekal ke hujung hayat! AMIN

The last day, kami jalan-jalan kat statue singa yang kat Merlion tu. Mesti snap snap gambar kat situ kalau kat Singapore kan.

Weee, happy couple!

Okay, sampai disini saja update untuk Cuti Cuti Singapura kami berdua. I'll be back to Singapore for sure! Lain kali nak bawa Mami la!

MamaAqeel mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha!

Thursday, October 27, 2011

Boleh Tak?

Assalammualaikum..

Boleh tak jangan cemburu kat orang yang dapat baby baruuu? Tolong la Mel..semua tu rezeki masing2! Sabar laa..nanti2 sampai la giliran tu. Amin!


MamaAqeel o_O

Wednesday, October 26, 2011

Rindu

Assalammualaikum,


Lama dah Mama sik menulis kepada Aqeel. Hujung tahun 2011 tok, Mama dan Papa busy sikit Aqeel. Alhamdullilah business Papa semakin okay. Papa bz maknanya bertambah la rezeki, sebab ya Mama sik kisah pun Papa busy. Kerja sendirik, memang macamya ragamnya.

Mama dari Ahad lepas sampai la esok travelling demi negara. Chewah! Macam-macam jak meeting. Kinek tok pun Mama update blog tok pun rah Airport Kuching, tunggu masa nak boarding. Mun Aqeel ada, mesti Mama risau macam ney nak tinggalkan Aqeel nak?

Mama belum ada rezeki untuk adik Aqeel. Aqeel di sinun jangan lupa doakan Mama dan Papa sak mek duak murah rezeki. Mudahan tahun hadapan ada la adik Aqeel neman Mama dan Papa. AMIN.

Mama happy gilak sebab banyak kawan-kawan Mama dah ada baby baru. Kiut-kiut jak baby daknya. Tapi di hati Mama, Aqeel la baby paling kiut! Mestilah, sebab Aqeel la buah hati Mama dan Papa. Rindu nyaaaa.

Eyy..malu la Mama tulis sedih-sedih. Heran orang tengok Mama nangis kelak. Hehehe. Aqeel, Sabtu tok Mama dan Papa pergi Singapore! Mama nak release tension kelak. Nak jalan puas-puas dengan Papa.

Bah Aqeel, Mama nak masuk boarding lok. Lupak Mama nak on laptop awal-awal tadik. Dapat panjang cerita. Mama rindu gilakkk dengan kitak sayang. Kelak singgah dalam mimpi Mama k.


Mama loves Aqeel forever!

Saturday, October 15, 2011

Lepas 8 Bulan Pun Masih Sedih?

Assalammualaikum,


Mel tengah sedih ni. Tiba-tiba teringat dengan baby angel Aqeel. Selalu macam ni, bila dah rasa okay, tiba-tiba boleh teringat. Mungkin sebab jeles dengan baby orang lain. Orang lain banyak update pasal baby dorang kan. Alaa, kalau Mel ada baby pun mesti Mel pun selalu update kot.

Tak sangka esok dah 8 bulan Aqeel tiada. Tak payah la nak 'imagine' kalau dia ada, dia dah besar mana. Nanti menambah garam ke luka.

Bulan lepas Mel tak dapat nak TTC betul-betul. Asyik-asyik travelling je. Terlepas waktu subur. Tapi yang bagusnya, cycle Mel dah kembali ke 30 hari. Bulan lepas mesti sebab stress sampai cycle 34 hari. Bulan ni kita usaha lagi ye.

Sekarang ni Mel dan Hubby usaha nak turunkan berat badan. Tau tak kenapa Mel semangat sangat? Hari Mel cuba pakai baju kurung moden Mel yang paling besar. Dulu, kalau Mel tarik ke tepi, ada la dekat dua jengkal dia besar. Haritu, Mel pakai dah tak muat! Huwarghh..tak boleh jadi. Nanti makin teruk~ Sekarang ni dah turun 4-5kg, Alhamdullilah..

Hmm..mana tau lepas dah turun berat sikit nanti boleh lekat pulak.

Anyway, Mel tak sabar nak bercuti kat Singapura hujung bulan ni. Mel tak pernah pergi lagi. Bolehla release2 tension sikit.


MamaAqeel stress

Sunday, October 9, 2011

Seperti Yang Dijangkakan

Assalammualaikum..


Just nak update yang betul jangkaan Mel yang bulan ni tak lekat. Tapi alhamdullilah cycle Mel bulan ni dah kembali 30 hari. Bulan ni tak stress kot.

Hubby pesan tak payah la stress sangat. Semua ni urusan Allah.

Harap-harap dah tak bz bulan ni. Nak kerja keras ni! Uhuk2..


MamaAqeel kena belajar jadi cooool..

Wednesday, October 5, 2011

Banyak Nya Benda Nak Update!

Assalammualaikum,


Rindu nye Mel nak berblog hari-hari. Sekarang ni agak bz dengan kehidupan dan laptop selalu tak available. PC Hubby dah bawa ke ofis dia and my laptop dipinjam adik. Tinggal laptop Hubby yang dikongsi kami berdua.

Banyak cerita Mel nak update ni, tapi mata mengantuk la pulak. Tunggu masa Mel ada masa terluang nak update k my darling readers (if any!) Hehehe

Nak update tentang..

1) Bergaul dengan orang masa kursus, macam mana nak jawab soalan yang satu tu.
2) Usaha TTC yang tak gigih bulan ni :(
3) Mel tengah diet! Huhuhu.

OK. Mel tidur dulu ye. Mudahan ada kelapangan nanti Mel nak update semua tu.


MamaAqeel tak suka berdiet!

Friday, September 30, 2011

Dugaan

Assalammualaikum,


Mel stresss sangat ni. 

Apa lagi, dugaan kat tempat kerja la. Susah nak cakap. Biarlah, sabar menjadi teman Mel sekarang. Andai Mel jadi boss satu hari nanti, minta-minta jauhhh la jadi boss yang tak nak dengar lansung masalah anak buah, menekan dan tengking-tengking anak buah. AMIN.

Sebab Mel baru balik travelling lagi dan lagi, banyak la kerja nak kena buat ni. Dah terabai pulak blog ni kan. Mel pun tak dapat fokus TTC bulan ni sebab sibuk sana sini. Tapi, mudahan la lekat juga. Hahaha. Ada hati masih mengharap tu. Tak salah kan? ;)

Malas la Mel nak stress sangat. Dugaan dunia je semua ni. Tak payah layan sangat. Yang penting hidup mesti happy. Nak memberontak pun tiada gunanya. Huuu~


MamaAqeel tengah sabar!

Friday, September 23, 2011

Apa Boleh Buat

Assalammualaikum..


Mel sekarang masih di PD ni. Esok baru tamat kursus.

yang sedihnya..Mel dalam minggu subur tapi jauh dari hubby. Ingatkan mana la tau ovulation lambat..masih sempat nak ttc. Tapi semalam baru tau yg next week travelling lagi sebab ada meeting. There goes my cycle for this month!

Tak apa la..my work is what I choose to be. Need to be patient!

Tawakal saja la.


Mama Aqeel penat.

Tuesday, September 20, 2011

Travelling Yo!

Assalammualaikum..


Sorry ya Mel lama dah tak update blog. Mel sekarang kat KL, semalam meeting n esok dah nak gi kursus kat PD. Nanti ada kesempatan Mel update.

Lagipun..tak banyak benda jadi lately. Cuma tengah tunggu ovulation cycle seterusnya.


MamaAqeel tengah lepak dengan BFF!

Tuesday, September 13, 2011

Betulkan Balik Ticker TTC

Assalammualaikum,


Kena tukar ticker kat atas blog ni. Dah tak boleh guna 30 days of cycle, kena ubah 34~ Masih berusaha dan tawakal!

Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers

Baru day 4. Ada 30 days lagi.

Sunday, September 11, 2011

Akhirnya Terjawab

Assalammualaikum,


Alhamdullilah, syukur. Penantian Mel sudah terjawab. Miss Menses atau Makcik P dah hadir tiba. Lega sangat-sangat! Ada ka patut lega Miss Menses datang padahal sedang TTC? Mel tak boleh tahan pressure missed period lama-lama tapi UPT negative! Hahaha.

Pelik la cycle dah jadi 34-35 hari. Padan muka Mel, siapa suruh risau dan dok teringat je pasal TTC. Lepas ni, nak buat selamba saja la. (Boleh ke? Hehehe)

Tapi Mel jadi happy lak bila kena lagi ni, bukan apa, kalau Makcik P tu nak datang waktu Mel tak bersedia, mesti Mel sedih lebih-lebih kot. Huhuhu.

Apa-apa pun, Mel kira-kira waktu subur bulan September ni ada semasa Mel berada di KL dan Port Dickson untuk mesyuarat dan kursus untuk seminggu. Huuu~ Sabar saja la. Kalau ada rezeki tu, tetap ada kan?


MamaAqeel malas nak fikir dah ;)

Saturday, September 10, 2011

Socially Awkward


Assalammualaikum,


I am now socially awkward. Thanks to the judgemental stares, unwanted heart-aching questions and sympathy remarks.



Akibatnya, Mel tak pergi ikut Hubby pergi open-house kawan dia hari ini. Penat la nak menjawab soalan-soalan yang tak diingini. Ada kadang tu kan, kita dah bagitau, explain dan harap orang yang tanya tu faham, tapi orang tu masih nak renung muka kita. What do you want? Nak kita ternangis baru nak berhenti tanya ke?? Eyy, kenapa ek ada sesetengah orang tu memang sengaja je nak tanya-tanya.

Ada beza tau kalau orang tu jujur tanya atau sengaja tanya lagi dan lagi untuk menambah garam di luka yang sedia ada.


MamaAqeel start nak emo lagi ;P

Friday, September 9, 2011

Mysterious Missed Period

Assalammualaikum,


Missed period for FOUR DAYS already.

Since before I am married, my period cycle is always regular. Before it was every 28-29 days. After my pregnancy with baby angel Aqeel and the miscarriage, it has become every 30-31 days.

Well, when we are TTC-ing, we are very particular with every details regarding of our body. When is the time we ovulate? Examining our cervival mucus and everything. And after 2 weeks after 'expected' ovulation (which I only guessed), high hopes for missed period.

OK, now I have missed my period for four days already, but how come there is NO POSITIVE UPTs? Arghh, I'm stressed out! This is too mysterious and odd for me. When I was pregnant will my son Aqeel and my second pregnancy, I can detect pregnancy using UPT only after 1 days of missed period. This is all too strange for me.

To ease my doubts, I googled up all the possible reasons for this.

1) Maybe I am too stressed out, I think too much of TTC and this stressed me. (Yes, this is possible)

2) I am gaining too much weight. Obesity and underweight can cause missed period. (Hahaha, also a possibility since I ate a lot over the festive Raya celebration ;P)

3) I am not ovulating, thus no luteal phase resulting no period. (Hmmm, I don't think so. I thought I saw that egg-white stretchy discharge as a sign of ovulation at the pass two weeks!)

4) Miscalculating LMP? (Heck NO! I am TTC-ing, ofcourse I remember the last time I had my bestfriend Miss Menses visits.)

5) Change is schedule, change in medication? (Noooo, not that any that I am aware of!)

6) Menopause. (Hahahaha! Most unlikely, I am only 27! (T_T)

7) PREGNANCY. Okay, I also read that it is possible that I ovulate really late, let say 10 days before my missed period and the implantation take about 12-14 days to complete. So, I still have the possibility that I am pregnant and will get a positive outcome somewhere next week. *Wishful thinking*

Huwaaaa..I'm thinking too much and stressing a lot too! I must cool down. I am ready for anything too happen.

Must be patient..

Must be patient..


The UPTs sacrificed this month! Hahahaha!


MamaAqeel, sabar lah oi!

Wednesday, September 7, 2011

Please Try Again.....Or Not?

Assalammualaikum,


Waaaaaa..TTC memang mencabar, especially bila dah dekat-dekat habis cycle atau waktu Miss Menses nak datang. Cuba tengok dekat ticker TTC Mel kat atas tu. Dah sepatutnya Day 2 of 30 day cycle kan? Tapi pada Isnin lepas iaitu sepatutnya day 30 of 30, Mel dah awal-awal cuba UPT. UPT yang terakhir pula tu.

Dan ia masih menunjukkan tanda tolak. Please try again. Huwuwuhuuuuuu~


Tapiiii, sekarang Miss Menses masih belum kunjung tiba. Kalau Mel pergi toilet je, mesti berdebar-debar tengok ada ke tidak. Dah kira missed period atau tidak ek?

Isk..isk Mel ni tak penyabar sungguh. Nak test lagi UPT tapi bekalan UPT dah habis. Malas nak beli, takut membazir lagi. Kot-kot cycle kali ni dalam 32 hari ke, 33 ke.

Apa kata kita tungguuuuu je dulu. Sabar itu separuh dari iman. Hehehehe


MamaAqeel yang macam cacing kepanasan ;)

Monday, September 5, 2011

Saham Akhirat

Assalammualaikum,


Mel masih cuti hari ni. Tapi hari ini sibuk temankan sahabat karib Hubby, suami isteri jalan-jalan carik barang rumah baru mereka. Syiok! Geram nak ada rumah sendiri juga. Hehehe.

Harini Mel nak cerita tentang....SAHAM AKHIRAT.

Pada Hari Raya Pertama haritu, kami berkunjung ke rumah sepupu arwah Ayah. Anak dia ramai, seronok Mel tengok.

Mami Mel pun tanya, "Anak berapa orang?"

Pakcik tu jawab, "Tujuh orang, tapi seorang saham akhirat kami"

Tersenyum Mel dengar jawapan dia. Indahnya jawapan itu, rasa untung pula ada saham akhirat. Sejak daripada itu, kalau orang tanya mengenai anak, Mel mesti jawab macam tu. Habis cerita.

Sepanjang Hari Raya, Mel jawab macam tu untuk sesiapa yang tanya mengenai anak, Mel OK je perasaan. Alah bisa tegal biasa la kot.

Tapi, hari ini tadi ada seorang kawan Hubby terserempak dengan kami kat kedai makan. Dia mesti tahu yang Mel pregnant awal tahun tu dan tanya 'the standard questions'. Tapi Mel tak bagitahu la yang baby Aqeel dah tiada bersama kami.

Tup..tup sebelum nak balik, dia bagi sampul duit raya kepada Mel, pesan suruh bagi kat baby. Terkebil-kebil mata kami berdua, at last Mel yang jawab.

"Tak apa, simpan je duit raya ni. Anak kami dah jadi saham akhirat kami", dengan suara yang dah bergegar sambil menahan emosi.

Hehehe. Tak apa la. Kakak tu tak tahu pun. Mulai sekarang dan sampai bila-bila Mel nak jawab macam tu, sebab Abang Aqeel tetap anak sulung Mama!


MamaAqeel dan PapaAqeel sangat sayangkan saham akhirat kami!

Sunday, September 4, 2011

Sabar Mel!

Assalammualaikum,

Kena sabar sampai hari Rabu! Sabar ye..

Wednesday, August 31, 2011

Overcome Fear of Babies?

Assalammualaikum,


Fear of babies?

Sebenarnya kan, Mel memang tak pernah cuba nak dekatkan diri dengan mana-mana baby atau dukung baby ke. Yang pertama dan terakhir sebelum ini semasa Mel dokong baby Fariz waktu berjalan-jalan kat Penang haritu. -Klik di sini untuk post tersebut-

Selepas dukung baby Fariz yang hanya sebulan lebih tua daripada baby angel Aqeel, Mel menjadi emosional untuk beberapa minggu. Sebab Mel terbayang-bayang kalau Aqeel masih ada, dia dah sepatutnya sebesar tu.

Hmm, Mel tak patut fikir macam itu kan, tapi daripada Mel sakitkan hati dan jiwa sendiri, baik elakkan untuk dukung baby lagi.

Sehinggalah semalam, Hari Raya pertama. Mel memang tergerak nak dukung baby Acha, anak kepada sepupu Mel, Lan dan isterinya Liza. Mula-mula agak ragu-ragu juga, tapi akhirnya Mel membuat keputusan yang Mel sudah bersedia untuk dukung baby. I must overcome this. I really want to be happy when seeing other people's baby!

Comelkan baby Acha. Dia tak nangis pun bila Mel dukung lama-lama. Hehehe

InsyaAllah, Mel dan suami akan dikurniakan lagi cahaya mata lagi ketika tiba masanya nanti. Anyway, it's only 5 days until testing (my next period cycle!) Positive ke negative? Doakan kami k?


MamaAqeel beraya sakan!

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H

Assalammualaikum,


Mama dan Papa Aqeel ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H. Kami ingin memohon ampun dan maaf kepada semua sekiranya pernah terkasar bahasa, terguris perasaan atau membuat apa-apa jenis kesalahan tidak kira kecil atau besar. Moga silaturrahim di antara kita semua berkekalan sehingga bila-bila.

Bagi kawan-kawan blogger Mel terutamanya Mama of Angels, terima kasih banyak kerana selama ini telah memberi kekuatan, sokongan dan nasihat kepada Mel sewaktu suka dan duka, walaupun kita tak pernah berjumpa tapi keutuhan persahabatan itu amat dirasai.

Bagi kenalan-kenalan yang mengenali Mel secara dekat atau jauh, mohon maaf sekiranya terdapat apa-apa kesalahan sepanjang kita berkenalan.

Haa..bagi sidak yang di Kuching, Sarawak..Kamek orang sefamily (Mel & Deha) menjemput kitak orang semua untuk datang ke Rumah Terbuka pada Hari Raya Ke-Empat k. Datang jangan sik datang!

Dan terakhir sekali bagi anak Mama dan Papa di mana pun berada, Abang Aqeel ku sayang, jangan risau, Hari Raya kali ni walaupun tiada Aqeel di sisi tapi Mama dan Papa akan mengharungi semuanya dengan tenang. Aqeel sentiasa di ingatan kami berdua. Esok pagi-pagi Mama, Papa, Nenek dan pakcik-pakcik dan Maksu Anum akan ziarah 'banglo' Aqeel. Sik sabar eh!

Enjoy your Raya everyone! Jangan lupa menunaikan Puasa Enam ;)


MamaAqeel mixed emotion ;)

Friday, August 26, 2011

10 Days Until Testing

Assalammualaikum,


Sekarang pukul 3.03 pagi. Mel tak dapat tidur. Sejak daripada malam tadi badan Mel rasa sengal-sengal sangat dan tekak macam sakit. Kepala pun rasa berat. Tapi tak dapat nak tidur! Huwaaa. Kemungkinan berjangkit dengan Hubby la tu, dia kan batuk lama. Tapi alhamdullilah, batuk Hubby dah baik.

Mel takut nak makan ubat batuk or ubat demam, sebab Mel kan tengah TTC. Mana la tau, sekarang ni tengah proses fertilization atau implantation kat dalam rahim tu. AMIN. Hahaha, again, cakap tak berharap kan, tapi berharap :P

Tapi apa-apa pun, Mel kena sabar tunggu 10 hari lagi sehingga missed period. Mencabar sungguh nak menunggu masa berlalu.

Raya dah dekat, tapi waktu nak dekat ni juga la badan tak sihat. Nanti raya, nak elakkan minum air gas dan makanan-makanan tak sihat la. Kat Sarawak ni kami hidang air gas/air tin untuk tetamu, pergi beraya 10 rumah kot kot 10 jenis air gas dihidang. Mau mabuk air gas kalau minum semua. Hahahaha!

Oklah, Mel cuba nak tidur dulu. Esok masih kerja lagi. Wuhuu~



MamaAqeel pening kepala sangat! :((

Thursday, August 25, 2011

Resepi Chocolate Chips Peanutbutter Cookies

Assalammualaikum,


Mel nak tunaikan permintaan kawan Mel untuk kongsi resepi Chocolate Chips Peanutbutter Cookies.

Ada 2 jenis resepi tau, satu resepi asal (yang agak manis/too sweet for my liking), satu resepi yang dikurangkan manisnya k.

Pecah pula pixels gambar ni. Burukkan tulisan Mel.

Resepi Asal.

1/2 cup butter
3/4 cup white sugar
3/4 cup brown sugar
3/4 cup peanut butter
1 egg
1 teaspoon of essence vanilla
1 teaspoon of salt
3/4 cup of flour
1 tablespoon of baking soda (serbuk penaik)
1 cup of oats
1 cup of chocolate chips

Resepi Kurang Manis (Tapi masih manis la juga)

1/2 cup butter
1/2 cup white sugar
1/2 cup brown sugar
1/4 cup peanut butter (Mel tak suka banyak sangat peanutbutter)
1 egg
1 teaspoon of essence vanilla
1 teaspoon of salt
3/4 cup of flour
1 tablespoon of baking soda (serbuk penaik)
1 cup of oats
1 cup of chocolate chips (or 1/2 cup pun OK, ikut suka la)

Note: Mel tak pakai cup standard untuk baking tu tau. Mel pakai gelas! Hahaha. Asalkan portion dia proportionate atau seimbang, OK la kan ;P

Cara-cara penyediaan:

1) Masukkan butter, white sugar, brown sugar, peanutbutter, lepas tu mix together.

2) Masukkan telur, vanilla essence, salt, baking powder dan mix together.

3) Dah agak-agak kembang tu, masukkan tepung (flour) ye. Mix together

4) Dah sebati tu, masukkan oats dan chop chips. Gaulkan.

5) Uli aduan bentuk bulat dan sederhana nipis. Uli kecil-kecil macam dalam gambar resepi tu k.

6) Bakar untuk first batch, hmm dalam 25 mins, selepas tu dalam 15 mins. Tapi kan, ikut kesesuaian oven masing-masing. Mel punya oven susah nak predict temperature dia. Hanya pastikan bawah cookies tu keperangan.

Note: The dough will not be firm, it will be a bit soft and oily. Jangan risau, just uli dan buat bentuk bulat. Buat sederhana nipis and bulat kecil-kecil macam dalam gambar resepi tu. Sebab, adunan kan dah letak baking powder, saiz cookies akan membesar sikit dari saiz asal adunan yang diuli.

Satu lagi, bila kita keluarkan cookies tu dari oven, kalau kita cucuk cookies tu, masih lembut tau. Jangan risau, biarkan sejuk. Dia keras sendiri.

Hasilnya:

Okayla kan saiz ni? Comel-comel jugakla..


Mel buat sekali ganda adunan di resepi tu. Maknanya, 2 portions la. Dapat banyak ni. Saiz ada besar, ada kecik. Sebab mula-mula Mel buat, terbuat besar sikit. Resepi di atas pun Mel tulis selepas trial and error daripada tahun lepas dan tahun ni ;)

Rasa cookies ni, hmm, kalau selera Mel memang sedapla. Anum cakap sangat sedap. Cubala dulu, dan boleh bagi maklumbalas dekat Mel kalau ada nak buat penambahbaikan. Hehehe.

SELAMAT MENCUBA!


MamaAqeel nak baking lagi weekend ni!

Wednesday, August 24, 2011

Ibu Tidur Mengiring Ke Kanan Boleh Menyebabkan Kematian Bayi Dalam Kandungan

Assalammualaikum,


Salah satu tujuan asal Mel buat blog ini adalah untuk kongsi apa-apa info mengenai stillbirth. Boleh klik di sini untuk membaca post pertama Mel.

Baru-baru ni Mel telah membaca satu artikel yang sangat berguna untuk wanita mengandung. Disebabkan artikel itu dalam Bahasa Indonesia, Mel cuba alih bahasa ke Bahasa Melayu k.

Ibu Tidur Mengiring Ke Kanan Boleh Menyebabkan Kematian Bayi Dalam Kandungan

Dalam tiga bulan terakhir, risiko bayi meninggal saat dilahirkan telah meningkat dua kali ganda. Apakah penyebabnya? Ternyata kerana ibu hamil lebih memilih tidur mengiring ke kanan daripada ke kiri.

Walaupun risiko tersebut adalah kecil, tetapi sebuah penelitian yang dlakukan University of Auckland, New Zealand terhadap 450 ibu hamil - termasuk di antaranya 155 ibu hamil dengan bayi yang meninggal dalam kandungan menemui risiko ibu hamil tidur ke kiri hanya 1.96 per 1000 kelahiran.

Elakkan tidur mengiring ke kanan!

Risiko tersebut telah meningkat hingga 3.93 per 1000 kelahiran bagi ibu hamil yang tidur dalam posisi lain, yang umumnya lebih tinggi berbanding yang terbiasa tidur telentang.

Fakta lain yang ditemui, ibu hamil yang ke tandas sebelum tidur berisiko bayi meninggal lebih tinggi dari ibu hamil yang bangun di malam hari dan ke tandas berkali-kali. Selain itu, ibu hamil yang kerap tidur sian diyakini juga bayinya berisiko mengalami kematian saat dilahirkan. Demikian dipetik Dailymail, Rabu (15/6/2011)

Penemuan ini juga bergantung dengan usia, kebiasaan merokok dan Body Mass Index (BMI) serta keadaan sosial ibu hamil. Penelitian tambahan, kemungkinan besar kematian disebabkan aliran darah bayi dalam kandungan menjadi terbatas. Ini kerana, jika ibu hamil tidur ke kanan, aliran darah bayi dalam kandungan mengarah ke jantung yang menggangu aliran darah ke kandungan.

Janet Scott, perwakilan dari Stillbirth and Neonatal Death Society menyarankan supaya ibu hamil tidur ke kiri bagi meningkatkan aliran darah bayi yang dikandung.




Komen Mel:

Tak tahu la masa Mel mengandung dulu, ada tak terbiasa buat perkara di atas. Apa-apa pun semua yang terjadi adalah ketentuan Illahi. Tapi, lebih baik cuba mengelakkan perkara ini terjadi lagi untuk kandungan seterusnya kan.

Kawan-kawan, tolong sebarkan dan ingatkan mana-mana kenalan yang mengandung. Stillbirth is the destroyer of dreams! Tak sanggup dengar mana-mana Mama lain mengalami perkara sebegini juga ;((

Tuesday, August 23, 2011

Tolong!! Perlu Petua Hilangkan Batuk

Assalammualaikum,


Siapa tahu petua hilangkan batuk?

My Hubby batuk tak hilang-hilang lagi sejak Ramadhan pertama lagi. Sampai hari ini tak baik-baik lagi. Huwaaaa. Sian kat Abang sayang :(

Mel dah cuba bagi makan madu..
Cuma resepi cola panas + halia
Pantang Hubby makan/minum benda sejuk

Malam-malam urut kepada dan badan Hubby sebab badan dia sakit sebab batuk berpanjangan..
Hubby cakap Allah belum mengizinkan dia sembuh sedangkan masuk 3 Doktor kami jumpa.

Kalau ada petua, tolong share k?


MamaAqeel risau ;(

Monday, August 22, 2011

Fresh Start

Assalammualaikum,


Fresh start? Fresh start for my blog. Suka-suki nak tukar appearance.

Instead of writing about my baby angel Aqeel sahaja, Mel nak start tulis mengenai perjalanan untuk menjadi seorang Mama lagi. Dalam erti kata lain, my journey to Trying To Conceive (TTC).

Mel akan gelar usaha untuk mengandung seterusnya sebagai conceiving Rainbow Baby. Apakah Rainbow Baby? Baby seterusnya selepas stillbirth. Baby yang sihat, comel dan hidup insyaAllah. Sebab itu Mel pilih abstract rainbow sebagai background blog Mel.

Wish me all the luck in the world k.

"Sometimes, if you want to see the rainbow, you need to put up with the rain"

MamaAqeel tidak akan putus asa! Hoyeah!

It's Been

6 months and 6 days.

How fast time flies but I still feel it was only yesterday.
.
.
.
.
.
.
.
Mama always misses you Aqeel

Sunday, August 21, 2011

Mengharap atau Tidak?

Assalammualaikum,


Mel sebenarnya terganggu dengan pemikiran Mel sendiri 2-3 hari ni.

As you all know, I'm already Trying To Conceive (TTC) starting last month. And I was not really hoping (well as least that what I'm telling myself) to hit it on the first try. However, I was really devastated when my menses came. And a few days after, I was very sad and emotional.

So, the issue is..

Deep down inside, I was hoping to conceive quickly..I guess. I am longing for a baby to fill my empty arms. Yes, I know that all these can only happen if Allah permitted. But, if you know me well enough, and as what my Hubby always commented and advised; I am a very impatience person.

Thus, this is another flaw of myself that I need to ponder on. I need to change this bad attitude.

SABAR ITU KAN SEPARUH DARI IMAN..

SYUKUR ITU LEBIH BAIK, BERSYUKUR DENGAN SEGALA NIKMAT YANG ADA..

I will try myself to change this weakness of mine. I need to try hard. Everything is already written for each of us according to Qada's and Qadar. I have been chosen to live my life without my first child.

Note to self: No matter hard I try, if it's not God's willing, it will not be.
MamaAqeel kena sabar banyak-banyak!

Friday, August 19, 2011

Berita Gembira

Assalammualaikum,


Mel dapat berita gembira hari ini. Kawan Mel @ staff Mel di Ipoh dulu telah selamat bersalin baby boy yang sangattt comel! Dia sebelum ni pun alami stillbirth untuk anak sulung ketika 8 bulan. Mel banyak tanya pengalaman dengan dia dan minta nasihat kat dia. Terutamanya sebab dia mengandung balik hanya selepas 5 bulan selepas bersalin.

Gembira nya! Serius Mel sangat happy sebab she's my success story. That we can have healthy, cute babies after a stillbirth.

Alhamdullilah~

Thursday, August 18, 2011

Harga Emas Mendadak Naik



Assalammualaikum,


Huwaaa, Mel nak nangis tengok harga emas. Melonjak naik!

Just imagine, dulu masa Mel nikah, mas kahwin Mel satu dinar emas yang bernilai RM520 (bulan Mac 2010). Harga sekarang, 18/8/2011 satu dinar emas RM792!



Mel belum sempat kumpul banyak emas, dulu tahun 2007 rumah kami pernah kena rompak dan semua emas Mami hilang. Termasuk la gelang dan cincin yang Mami pernah belikan untuk Mel.

Cuma Hubby yang suka kumpul emas daripada mula kami kahwin dulu. Tapi tak berapa banyak la. Hoh! Macam mana ni, baru nak mula mengumpul emas tapi harga mahai sangat lerr! Dunia je semua ni kan. (Sedapkan hati! Hehehe)


MamaAqeel goes bling bling!

Tuesday, August 16, 2011

6 Bulan Sudah Berlalu (Surat kepada Aqeel)

Assalammualaikum Aqeel,


Dah enam bulan Aqeel sik ada dengan Mama. Rasa macam marek jak semua kenangan yang berlaku. Udahla Mama kerja sebelah Hospital jak, setiap hari teringat macam ne Papa drive laju gilak sambil pasang emergency light. Papa mok cepat-cepat pergi ke Hospital sebab Nurse madah sik dapat jumpa heartbeat Aqeel. Mama dah nangis sik ingat dunia masa ya.

Malas la Mama nak kenang balit kejadian masa ya Aqeel. Suruh Mama sedih jak oo. Bagus Mama kenang perkara yang best-best ajak. Macam masa Mama tauk yang baby Mama tok orang bujang. Nang nampak jak bebird Aqeel. Hehehe. Papa la orang paling happy, sebab nya nang harap baby boy!

Mama dan Papa dah beli semuanya untuk Aqeel. Tinggal stroller jak sik sempat beli. Tapi sik apa la oo, ya semua kelak untuk adik-adik Aqeel jak, insyaAllah. Doa jak agar Mama dapat pregnant lagik k sayang. Ney tauk kelak mun ada dedek Aqeel kelak, rezeki diam rumah baru kita kelak.

Aqeel mok tauk sik, ada Aunty sama kerja dengan Mama cerita tadik, baby adik angkat nya menghadap Illahi marek. Sian nya sakit, akhirnya dijemput Allah. Nya diam sama dengan Aqeel la. Mesti banglo nya sik jauh dengan banglo Aqeel. Kelak Mama ngabas banglo kawan Aqeel ya bila Mama ngabas Aqeel kelak k. Sedih Mama dengar cerita nya pagi tadik. Bertambah agik kawan Aqeel di sinun. Semua dah suratan Illahi.

Sik lamak gik nak Raya dah Aqeel. Raya Mama tahun tok macam sik meriah jak. Biskut atau kek pun lom polah gik. Dahla butter Golden Churn ya ada DNA babi indah. Susah Mama nak molah kek. Beli ajak la tahun tok. Dahla Aqeel sik ada dengan Mama and Papa, lagikla sik best Raya. Tapi sik apa, Aqeel nak ka bahagia di sinun. Mama sik perlu risau nak? Untung anak Mama dan Papa tok, sik susah-susah dapat jadi ahli syurga. Aqeel tunggu Mama and Papa k? Mama janji untuk jadi orang yang baik, cuba sedaya upaya untuk taat dengan Allah, taat dengan Papa dan jauhi larangan nya. Sebab at the end of time, Mama nak jumpa Aqeel! Mun Mama jadi orang jahat, ney dapat Mama jumpa Aqeel nak?

Mama dan Papa akan belajar hidup dengan kenangan Aqeel, mesti belajar bersyukur sebab syukur lebih besar daripada sabar. Papa selalu marah Mama sebab Mama selalu nangis, congek mun mengenang Aqeel. Bukan nya Mama tok sik redha, cuma Mama rindu dengan Aqeel bah. Bukan selalu pun Aqeel, sekali sekala ajak. Aqeel jangan sedih k mun tengok Mama sedih.

Okayla Aqeel, dah berlinang-linang aik mata Mama tok. Mama nak solat lok. Kelak habis waktu break Mama kelak. Mama sayangggggggg dan rinduuuu gilak dekat Aqeel. Love you my son. May we meet again at the end.


P.s- Kawan-kawan Mama terpaksa excuse Mama guna bahasa Sarawak. Hehehehe


Monday, August 15, 2011

Passport Oh Passport

Assalammualaikum,


Mel cuti hari ni. Mula-mula ingatkan tak nak cuti sebab nak uruskan passport. Tapi bila dah ambil masa setengah hari, ambil cuti je lah. Tak adil nanti, hanya kerja sekejap je. Apa kata bos especially staff-staff kan? Hehehe

Sebenarnya, passport asal Mel lama dah hilang. Hilang masa study dulu. Ntah la hilang kat mana. Kalau tahu kat mana hilang, mesti la tahu nak jumpa kat mana kan? ;P

Hujung bulan 10 nanti, Mel dan Hubby nak sambut birthday Hubby kat luar negara, kat Singapura je. Hehehe. Tak dapat pergi jauh dulu. Tunggu rezeki seterusnya. Sebab tu la Mel nak buat passport ganti.

Haritu, masa Majlis Bertunang kawan Mel, kawan Mel mention yang kalau passport hilang, kena buat laporan polis baru boleh buat passport. Kena buat awal katanya sebab selepas sebulan baru boleh buat passport baru. Mel dah gelabah sebab takut tak sempat nak gi buat.

Mel pun pergila buat report polis. Dalam report mention yang dari tahun 2006 dah hilang. Dalam kepala dah takut sebab mesti kena marah Jabatan Imigresen ni sebab lama dah hilang tapi tak report-report. Nervous!

Mel dah buat research. Kalau hilang passport, kena report kat Cawangan Khas Polis, sebab dia ada soal siasat kita. Takut kot-kot kita jual passport kat pasaran gelap. Hahaha. Takda la nak buat kerja camtu. Pastu, kena angkat sumpah kat Pesuruhjaya Sumpah la. Dan juga, kena denda oleh Jabatan Imigresen.

Tapi, nasib baik Hubby suruh pergi terus je kat Jabatan Imigresen, tanya betul-betul. Tak payah nak pergi Cawangan Khas Polis. Baik bos!

Kemudian kami pun ke Jabatan Imigresen kat Simpang Tiga. Cik Imigresen pun tanya, pernah ada passport tak? Ada, tapi lama dah hilang. Masa hilang tu, dah expired ke? Expired dah lama dah. Isi borang ni, lepas tu bagi salinan sijil lahir dan salinan IC. Okayy.

Rupa-rupanya kalau lama dah hilang dan dah expired, tak leceh prosedur nya! Yay! Macam buat passport baru atau renewal sahaja. Alhamdullilah. Tak payah nak hadap polis ke, kena soal siasat. Jabatan Imigresen tak marah pun. Nasib baik! Selepas sejam, Mel dan Hubby pun dapat passport baru. Passport Hubby kena renew juga.

Moral of the story, tanya dulu dan buat dulu, jangan nak takut tak tentu pasal sebab dengar cakap orang atau maklumat dalam Internet ni. Hihihi


Eyyyy, tembam giles muka Mel kat sini kan? Huhuhu


MamaAqeel yang takut tak tentu pasal!

Thursday, August 11, 2011

Deactivate Account Facebook

Assalammualaikum,


I've made a decision to deactivate my Facebook account. Nak tenangkan diri. Nak jaga perasaan diri sendiri. Biarlah dunia dengan update masing-masing. Let me be.

Tak tau la kenapa Mel sekarang ni moody je, cry baby semacam. Padahal dah nak habis je menses, kenapa emosi sangat ni. Tapi tak tahu la bila Mel akan activate balik account FB tu. Kalau dah emosi OK, nanti boleh activate balik.

Mel tak nak sedih-sedih dah. Tak nak kawan-kawan dan terutamanya baby angel Aqeel sedih kalau tengok Mel sedih. Jom kita happy kan diri ye.

Avoid any triggers that can make me sad. Chaiyok-chaiyok!


MamaAqeel is such a crybaby :P

Wednesday, August 10, 2011

Bengkak Mata

Assalammualaikum,


Mel sekarang sedih sangat!

Kenapa la Mel gatal-gatal nak browse FB kawan-kawan yang baru bersalin, dapat baby baru dan baby yang sama umur dengan baby angel Aqeel. Kenapaaaa?? Kan dah tak boleh tidur sebab mata bengkak dan hidung tersumbat. Sebab Mel jadi sangat rindu kan arwah baby dan tak dapat berhenti banjir mengenangkan baby angel Aqeel.

Esok mesti masuk kerja mata bengkak ni, benci!

Jadi mana-mana yang hati dan perasaan yang tak berapa kuat, macam Mel ni, jangan nak tengok sangat baby orang lain tu. Nasib kita lain-lain. Nanti jadi sedih. Baik dielakkan, yang penting jaga hati sendiri ya!


MamaAqeel yang moody!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...